Saturday, May 06, 2006

a fost odata ca niciodata...
Lumea cere si are nevoie de calatoriile spatiale nocturne la originile universului. Cam asta este si impulsul din spatele acestei agentii proaspat fondate care isi propune sa organizeze astfel de calatorii in orasele din tara. Cum zicea Carl Sagan omul trebuie sa isi foloseasca si imaginatia si scepticismul ca sa poata explora universul din jurul lui si ce e mai minunat decat sa se familiarizeze cu universul si materia din care sintem facuti. Cosmos este un cuvant in greaca care desemna interconectivitatea lucrurilor, ordinea fundamentala a lumii, opusa haosului si dezordinii initiale.
Initial am vrut sa fac acest proiect la Bucuresti la Observatorul Astronomic de acolo discutand cu mai multi oameni legat de asta, dar se pare ca rampa galactica din Arad era mai usor de instalat.
Desigur o inspiratie importanta a fost Carl Sagan si documentarele vazute pe TVR1 in anii 80' si bineneteles sesiunile de la Young Jedi aka Dragos furnizorul principalelor documentare pe care le-am proiectat.
Nu de alta dar dupa ce am vorbit in Arad cu Neghi aka Altu' si cu Rumczeisz am zis ca acolo o sa aiba loc primul experiment. Neghi este psihilog si cel care m-a ajutat cel mai mult la organizarea evenimentului. M-a ajutat foarte mult sa imi revin dupa traumele suferite in copilaria mea si cred ca ati face bine sa mergeti si voi la cabinetul lui de pe strada ... hmm am uitat strada, oare ce inseamna asta?!
Neghi a vorbit cu cei de la Muzeul de Stiinte Naturale din Arad si ei au fost de acord sa organizam acolo o prima sesiune. El a fost si cu ideea sa dam un fel de certificate de calatori spatiali tuturor celor care au ramas acolo toata noaptea. Rumczeisz este cred un experimentalist inascut el improvizand si utilizand tot ce pt unii nu sint decat litze, cabluri, si miros de ciocan de lipit. El este si cel care lucreaza cu Dyslex la multe din set-upurile care cer totusi si mina si ochiul unui electronist. Instalatiile lui au fost un fel de suport vizual si mental pt prima sesiune de Cozzz...monautica. Prima era la intrare in sala rachetelor. Pe intuneric si cu o lampa de lux nigra(black light) in spatele unei usi de Lastun(remember!!) inscriptionate cu tusuri speciale care se vedeau pe intuneric. Erau tot felul de formule si desene de rachete cu carburanti lichizi...
In a doua sala(cu minerale si roci de tot felul) era un fel de pista facuta din pahare de cafea din plastic cu leduri rosii care clipeau ritmat pe intuneric marcand atit locul unde stateau navigatorii cu sacii de dormit si ruta de decolare.
Vreau sa multumesc paznicilor si tehnicienilor muzeului care ne-au ajutat permanent cat si celor de la departamentul de Arheologie care au fost alaturi de noi pe timpul parcursului stelar. Vreau sa multumesc si celor de la KF pentru ca au stat si s-au chinuit ca sa impacheteze in folie de aluminiu prajiturile martiene si buteliile de carburant lichid - ceaiul criogenic pe baza de muguri de brad, menta si tei. Trebuie sa multumesc aici si lui Gabi care a facut afisul si stickerele atit cele care au fost administrate participantilor cat (in folia de aluminiu obligatorie) cat si cele lipite pe cestile de ceai - fiecare personalizata si buna de expus.
Pe parte de sound vreau sa multumesc atit lui Mimi (care a adus ceva track care se modifica perment integrind sunetele din jur live) si Dyslex care a folosit tot felul de dead media precum floppy si un vinil citit cu ajutorul unui cap magnetic special.

Am primit si un rapuns pozitiv de la Observatorul din Bucuresti in care cei de acolo spuneau ca ar fi dispusi sa ne ajute. In Timisoara se intrevede vara aceasta o alta sesiune unde as vrea sa implic un echipaj din ce in ce mai larg.
Pe 30 mai se anunta o alta sesiune in Oradea implementata cu ajutorul lui Szilard Miklos si a celor de la Universitatea Maghiara. Initiala era vorba de un un lecture despre istoria naturala a vazului insa am extins-o sub forma unei noi sesiuni de cozzz...monautica.

4 Comments:

Blogger RumCzeiszeR said...

oamenii sunt inca in transa...(?!)
vinovatul are cetatzenie romana:)

7:00 AM  
Blogger Starz said...

bine mai baietzi, excelenta calatoria....cateva turbulente pe calea spre orbita dar in rest voie buna si mult ceai spatzial :) ....asa se face ca asteptam cu nerabdare urmatoarea calatorie spre.....space....the final frontier!!!!

Si la mai mare, plus mai multe evenimente, dyslex vrem sa te auzim din nou ;)

1:53 PM  
Blogger Jad_Atl said...

nu mă aşteptam să vad asa de multi pasageri cum isi ocupa locurile in naveta....era să rămân "per pedes"...insa, noroc cu o insotitoare de bord care mi'a gasit un loc....la bagaje de mana . :))

1:22 PM  
Blogger Jad_Atl said...

This comment has been removed by a blog administrator.

1:22 PM  

Post a Comment

<< Home