Thursday, April 27, 2006

Prima editie - lansare Arad 05. 05. 2005

Concept: pornind de la o metoda alternativa de invatamint care pune accentul pe comunitate si familiarizare progresiva; metoda de popularizare a stiintei si explorarea imaginarului stiintific intr-un mediu de muzeu sau galerie.
Acest spatiu trebuie sa fie transformat prin mijloace minimale (lumina, sunet, etc.) intr-un spatiu intim, care lipseste in mediul de invatamint obisnuit si este mai apropiat de mediul social de apartament si de familie.
De foarte multă vreme, în România, nu mai putem vorbi de calitatea formală a mediului şcolar, ci doar de de caliateta informală. Scoala a devenit un mediu steril unde elevul se instraineaza, astfel incit cunoasterea este tot timpul altundeva, orientată spre exterior, către obiecte. Materiile şi metodele de predare a acestora, cât şi apropierea dintre cadrele didactice şi elevi se adresează în mare parte sferei raţionale, neglijându-se sfera emoţională.
Evenimentul vrea sa schimbe aceasta persectiva si sa propuna ceva eminamente nou din punct de vedere pedagogic, practic acest eveniment este o invitaţie la introspecţie.
Sunetul şi lumina permit si deschid noi perspective asupra psihicului uman cât şi noi alternative de raportare a individului la universul înconjurator.


Inspiratie/ Istoric
:
-1980 sleep concerts organizate de compozitorul Robert Rich in San Francisco; lumea care vine este invitata sa vina cu sacul de dormit pentru o noapte intreaga de sunete ambientale menite sa stimuleze creierul aflat intre vis si trezire.
-1994-95 sleep over night in liceul alternativ Steller High School din Anchorage, Alaska si in alte locuri elevii sint invitati odata pe an sa doarma singuri sau cu parintii in incinta liceului - in acea noapte fiecare isi poate alege activati educative, inscrise intr-un program. Sleep over-ul poate avea loc si in muzeul de Istorie naturala - profesorii si elevii dorm in saci de dormit intr-o sala a muzeului, uneori chiar linga exponate.


Inscrieri si program


Numar de telefon 0723/37 69 67, si adresa de mail bogdaneagu@yahoo.com sau la atelierul / cafeneaua de arta contemporana KF, unde toti cei interesati sa se poate inscrie si unde sa poata pune intrebari cu privire la program si la desfasurarea lui. Fiecare dintre cei inscrisi isi vor aduce propriul lor sac de dormit pentru acest eveniment sau o saltea, izolir.
- tot asa pot fi facute rezervari cu privire la locurile disponibile, spatiul fiind redus.
- posibilitate de inscriere pt 2 sau mai multe persoane.
- cei care nu s-au inscris pina la o data limita nu mai nu mai au cum sa participe.

In data de 05.05.2006, incepind cu ora 18:00 toti cei inscrisi vor veni si isi vor amplasa sacii de dormit, saltele etc.
- la ora 20:00 cel tarziu incep proiectiile cu o serie de episoade din documentare istorice despre originea universului (cosmologie): Cosmos facut de NBC cu astrofizicianul Carl Sagan; documentarul O scurta istorie a universului cu matematicianul si teoreticianul Stephen Hawking; documentarul recent despre Originea Universului facut de BBC si narat de Sam Neil.
- in pauza de la 20:30 intre documentare se face o scurta prezentare a instalatiei de lumini facute special de Rumczeisz (black light folosit la scris formule matematice, legile termodinamicii, desenat tipuri de galaxii etc. sau simulare de nava spatiala - momentul inchiderii luminii - shutdown general !
- la ora 24:00 incepe concertul care dureaza pina dimineata la ora 8:00. Concertul consta dintr-un mix prelungit de piese care au legatura cu muzica ambientala spatiala. Aceste vor include inregistrarile Voyager facute de NASA, muzica de Robert Rich, Rapoon, Tetsuo Inoue, Steve Roach, Biosphere, etc. precedate de o scurta introducere a materialelor.
Urmeaza un performance de sunet cu inregistrari de locatie (din jur) pe decursul intregii nopti (selfmademusic si dyslex).
- se va servi ceai cald soporific de tei natural la toata lumea oferit de KF + cookies, biscuiti impachetati in folie de aluminiu.

- la ora 8:00 - 9:00 strans totul si plecarea participantilor.

Evenimentul este organizat de Stefan Tiron aka. Megatron si Bogdan Neagu aka. Altu’ in colaborare cu Complexul Muzeal Arad.

5 Comments:

Blogger grigore ureche said...

nush despre ce somn indelungat si definitiv vorbeste tanarul dinainte dar treaba asta e mega tare! abia astept! :D

11:12 AM  
Blogger flo' said...

si eu vin :)

9:19 AM  
Blogger grigore ureche said...

This comment has been removed by a blog administrator.

11:49 PM  
Blogger grigore ureche said...

This comment has been removed by a blog administrator.

11:52 PM  
Blogger Delice said...

astept editia din Bucuresti cu maxim interes :)

3:59 AM  

Post a Comment

<< Home