Monday, November 06, 2006

A.S.C.N.O.U. - tehnologiile mintii

TEHNOLOGIILE MINTII

De ce universul?

Pai foarte simplu. Aproape toate discutiile despre origini au de a face cu istoria universului, cu evolutia lui si cu istoria stiintei(in special a astronomiei si a perfectionarii tehnologiei de explorare a cosmosului).

Proiectul acesta incearca sa demonstreze ca intelegerea universului inconjurator nu este neaparat dependenta de stimularea imediata a unor tehnologii inacesibile. Exista multe tehnologii de care dispunem - tehnologiile mintii; evolutia ideilor, a modelelor de reprezentare si vizualizare a universului in care traim.
Tehnologiile mintii au determinat si ele modul in care privim planetele, galaxiile, stelele, istoria vietii pe pamant, si a omului in particular.
Tehnologiile mintii, sunt credem noi, puternic stimulate de cunoasterea care acum, mai mult decat oricand, sta la dispozitia noastra sub forma de materiale documentare digitalizate. Istoria Stiintei a fost pe larg expusa si discutata intr-o serie de documentare epocale. Noi am depus efortul de a gasi, identifica si aduna o baza de date legata de istoria universului, istoria planetelor si a programelor spatiale care sa fie o resursa comuna pentru toti.
Nu trebuie sa ai o rampa de lansare in curtea din spate(cu toate ca nu ar strica), nu trebuie sa ai un buget fenomenal (nici asta nu strica) ci in primul rand sa realizezi ca ai o minte care poate investiga si verifica cele mai noi teze cu privire la istoria universului si a legilor naturale care dicteaza practic tot ce se intimpla in jurul nostru.

De ce este cerul intunecat? De ce nu vedem decat o mica parte din stelele existente in galaxia noastra? Cum se grupeaza materia la scara foarte mare, care este macrostructura universului ? De ce universul era mai cald in trecut?

A.S.C.N.O.U. nu incearca sa raspunda imediat la aceste intrebari ci sa arate in primul rand ca ele exista din cele mai vechi timpuri. A.S.C.N.O.U.- este un proiect educativ care incearca sa elibereze pedagogia de constrangerile impuse de lipsa de fonduri, lipsa de resurse si lipsa de interes care denota carente majore ale sistemului de predare si educare din Romania(dar nu numai).
Conceptul acestui proiect este open source - non-profit, sursa deschisa, sursa libera.
Oricine doreste sa organizeze non-profit o sesiune de cozzzzzmonautica o poate face oricand, tinand cont insa de intentiile si scopul initial al proiectului.
Proiectul poate fi imbunatatit, imbogatit, modificat, si aplicat si in alte domenii de cunoastere, in masura in care toate aceste domenii sunt de fapt parte din cultura comuna a umanitatii si a intelegerii universului.
Chiar daca istoria universului privita de catre istoria stiintei si istoria mutatiilor de paradigma este firul rosu din proiectul A.S.C.N.O.U., noi vrem sa propunem si o investigare a imaginarului stiintific. A felului in care descoperirile stiintifice au influentat imaginarul uman. Dar si invers felul in care misiunile de cercetare au fost hranite de imaginatie.

Noi metodologii

Nevoia de context, de cadru si de inovatie metodologica in prezentarea datelor si a celor mai noi descoperiri ale stiintei ne-a determinat sa credem ca trebuie multiplicate si aplicate aceste proiecte in mai multe orase din tara.
Cu sprijinul si initiativa celor din Arad si Miercurea Ciuc am reusit sa implementam proiectul acesta acolo. In curand el va avea loc si in Timisoara.
Toti care au auzit, citit, vazut, participat la acest proiect au fost extrem de entuziasmati si interesati sa participe si sa organizeze chiar ei asa ceva. Prin A.S.C.N.O.U. vrem sa facem tot posibilul, sa strangem toate elementele necesare ca sa putem facilita transferul de informatie si stimularea spiritului critic si a curiozitatii ca motor al cunoasterii.
Nu este nevoie doar de date si informatii. Nimic nu stimuleaza gandirea mai mult decat jocul si provocarea. Dusmanii gandirii ii stim de fapt foarte bine.
Ei sunt de sute de ani inflexibilitatea, bigotismul, ignoranta, si un anume "inghet".
Acest "inghet" merge in doua directii. Este fie o aseptizare continua a mediului de cercetare care devine din ce in ce mai abiotic si neprietenos - greu de asimilat, inteles, accesat liber. Sau din contra "inghetul" prin instaurarea unei traditii de superficialitate a predarii unei lectii de scoala la repezeala si cu un singur scop: elevul, studentul, sa retina macar una sau doua date importante in rest poate sa plece acasa.

Relatia Stiinte Naturale - Arte liberale

In adresa facuta de marele om de stiinta si eseist american, Stephen Jay Gould, cu ocazia numirii lui in functia ca presedinte al prestigioasei American Association for the Advancement of Science(AAAS) a incercat sa caute cauzele lipsei de comunicare intre domeniile cunosterii. A criticat atat atitudinea celor din domeniul stiintelor naturale si exacte cat si pe cea a celor din domeniul artelor liberale.
Preluand o metafora extrem de puternica chiar de la unul din cei mai mari intelectuali ai renasterii - Erasmus din Rotterdam, S J Gould a demonstrat ca ambele directii ofera pretioase cunostinte cu privire la univers si la locul nostru in el. Revolutia Stiintifica a indepartat stiinta de propria ei istorie. Reactia noii generatii de oameni de stiinta a fost atat de radicala, atat de inversunata fata de stilul de compilare si repetare adaugita de informatii neverificate tipica evului mediu dar renasterii, incat manualele de astazi nu mai problematizeaza acest lucru decat in trecere. Cu mult bun simt si ironie bine calculata Gould utilizeaza fabula vulpii si a ariciului ca sa dovedeasca exact raportul, calitatile si defectele celor doua cai de a afla lucruri despre univers. Modelul de supravietuire al ariciului reprezinta stiinta - calea sigura si puternic verificata(insa care nu are nici un fel de alta alternativa) de a obtine cunostinte exacte. Vulpea reprezinta artele liberale - cele care ne ofera multa incantare si cunostinte obtinute pe tot felul de cai (dar pe care cu greu ne putem baza in ultima instanta).

Muzica sferelor

Muzica este probabil locul unde stiinta si artele liberale se intalnesc cel mai bine. Din antichitate matematica si teoria numerelor s-au dezvoltat intr-un raport strans cu acustica si studiul sunetelor.
Astazi exista multi artisti si chiar colocvii si festivale care au inceput sa ofere o utilizare artistica a unora din proiectele de investigare a universului. Sunete obtinute cu ajutorul sondelor spatiale, a radio-astronomiei sau a stistemului de pozitionare global (GPS) au fost folosite de artisti ca resursa pt compozitii si lucari actuale.
A.S.C.N.O.U. promoveaza proiecte de artisti si muzicieni care folosesc intr-un fel sau altul sunete amplificate, reale, modificate sau sunete inspirate de materialele si inregistrari facute de navetele spatiale in timpul misiunilor sau cu ajutorul observatoarelor radio-astronomice si a sondelor spatiale, etc. in scopul obtinerii atmosferei perfecte pentru o calatorie nocturna la originile universului.

Inafara de linkurile A.S.C.N.O.U., mai jos am selectat cateva proiecte care implica artisti care au folosit sunete "cosmice":

GPS Art Internet
- editia a 5-a din Kracovia/Luxemburg
http://audiotong.net/audio/releases/tng3004-en.html (muzica poate fi descarcata pe gratis sub licenta CC)

Radio Astronomy este un proiect de arta si stiinta care retransmite sunete interceptate din spatiu live pe internet si pe undele radio:
http://radio-astronomy.net/

Acoustic Space Lab http://acoustic.space.re-lab.net/#top
- proiectul pilot de cooperare pe termen lung intre mai multi artisti si indivizi din reteaua Xchange: RIXC/E-LAB (Riga/LV), Derek Holzer
(Amsterdam/NL/USA), RadioQualia (London/UK/Adelaide/AU), Projekt Atol (Ljubljana/SI) si L'audible (Sydney/AU). Acest simpozion a avut loc de pe 4 - 12 august 2001 la Irbene, in padurile din vestul Latviei, pe situl unei antene parabolice din era sovietica cu un diametru de 32 metri. Folosita in trecut ca sa spioneze transmisiile dintre satelitii din Europa si America de Nord de catre KGB, antena a fost abandonata si aproape distrusa ca urmare a retragerii armatei ruse in 1994. Farfuria antenei a fost reparata cu succes de radio-astronomii de la VIRAC (Ventspils International Radio Astronomy Center).
In timpul simpozionului o echipa de 30 artisti ai sunetului(*sound artists) din toata lumea, net- si radio- activisti, si radio amatori in cooperare cu oamenii de stiinta de la VIRAC au inceput sa exploreze posibilitatile antenei. Participantii au facut inregistrari utilizand sunetele si datele cu observarea planetelor, satelitilor de comunicatii si mediului inconjurator.

A fost o mare sansa si o mare reusita pentru acesti artisti sa lucreze cu aceasta antena uriasa. Dar cel mai important a fost ca aceasta tehnologie "batrana si greoaie" - marea farfurie - din cauza trecutului ei istoric, a localizarii ei intr-un loc atat de indepartat, si a potentialului civil niciodata explorat cu adevarat, a reusit sa faciliteze un nou context de explorare colaborativa, de experimentare si procesare de date.

1 Comments:

Blogger grigore ureche said...

http://bluemars.org/

2:08 PM  

Post a Comment

<< Home